header6.jpg
Share

“Small Sail de Rottefalle” met de wind in de zeilen.

Een prachtig  evenement, waar een klein dorp groot in kan zijn.

small sailIn het weekend van 15-16-17 september vindt het evenement “Small Sail de Rottefalle” plaats in en rondom de haven van Rottevalle.

Dit evenement wordt georganiseerd i.v.m. het 130 jaar bestaan van het skûtsje “de Rot”. In 2011  kocht de St. “Freonen fan de Rot” het skûtsje en sindsdien ligt “de Rot” weer in de thuishaven. Het skûtsje wordt in de vaart gehouden door het organiseren van vaar/zeiltochten en met de steun van donateurs.

“De Rot” is in 1887 gebouwd in opdracht van de plaatselijke kasteleins en deed jarenlang dienst als beurtskûtsje. Twee keer in de week v.v. Rottevalle-Leeuwarden met post, passagiers en vee.

Door de komst van het stoomschip ging alles sneller en werd “de Rot” verkocht. Sinds 2011 weer terug in de thuishaven met af en toe een uitstapje om als  varend erfgoed aanwezig te zijn bij vele nautische evenementen. Zo was “de Rot” bij  Delfsail, Hassailt, Turfdagen, Workum, Groninger Welvaart, opening van het Polderhoofdkanaal en organiseert de St.”Freonen fan de Rot” zelf om de 2 jaar een historische beurtvaart. “Small Sail de Rottefalle” is een gratis evenement met een gevarieerd programma voor een breed publiek in en rondom de haven. Historische schepen komen naar Rottevalle en vanaf vrijdag 15 september ligt de haven vol met bijzondere schepen, die net als het skûtsje “de Rot” grotendeels toegankelijk zijn voor het publiek. Het weekend staat verder in het teken van muziek m.m.v.  o.a. de Piipegaeltsje Sjongers, de Voortvarende Vrouwen, de Broekophâlders, Brassband de Bazuin en  Polyphonia, Onstuimig Schuim en straattheater HympHamp. Op de haven is er een oud ambachten/ hobby markt.  Op de zaterdagavond is er  een Maritiem concert in het MFG it Werflân met optredens van Nanne & Ankie en de Piipegaeltsje Sjongers en een muzikaal verhaal over de Rot m.m.v. Onstuimig Schuim.  Op zondag is er een schippersdienst in de DGkerk aan de haven, daarna vertrekken de gastschepen in een vlootschouw met muziek en opstappers via Lits en Leijen. Bij de wordt een wedstrijd modelskûtsjes gehouden vanaf 13.00 uur en vanaf 14.15 uur nog een optreden van de Brassband de Bazuin.  Vanaf het Paviljoen rijdt er een Oltimerbus v.v. Paviljoen-Haven voor opstappers en publiek. Het hele evenement is vrij toegankelijk.

Voor de kleintjes is er een poppenkastvoorstelling, voor de basisschoolkinderen is er een wedstrijd “klompkesilen”. Zelfgemaakte zeilklompjes zullen varen in de haven van La Dure. Voor de snelste zeilklompjes zijn leuke prijzen te winnen.

Het hele programma “Small Sail de Rottefalle” is te vinden op de site www.derot.nl onder de knop met het logo van “Small Sail de Rottefalle”.

Inl: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 06-55864180/ 06-51946626

Mighty Free Joomla Templates by MightyJoomla